Dieta sau alimentatia sanatoasa?

O dieta nu este pentru termen lung. Un corp sanatos nu depinde doar de sport si abtinerea de la diverse substante nocive (alcool, tutun). O alimentatie adecvata este un factor major in mentinerea corpului sanatos si lipsit de probleme. Dar ce inseamna o alimentatie sanatoasa?

Alimentatia sanatoasa inseamna consumarea alimentelor care apartin grupurilor alimentare de baza: proteine, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Greseala celor mai multi oameni este consumarea alimentelor dintr-o grupa in exces, in timp ce altele sunt evitate sau se aleg in functie de comoditate, in defavoarea calitatii.

O dieta sanatoasa necesita efortul de a include in mese o varietate de alimente. Trebuie acordata atentie atat la cantitatea de alimente ingerata, cat si la grupele alimentare din care acestea fac parte. Dar asta nu inseamna ca fiecare masa din zi trebuie sa le contina pe toate, dar de-a lungul fiecarei saptamani ar trebui sa consumati din fiecare. Nu este nevoie de o schimbare majora pentru a avea o alimentatie sanatoasa; trebuie doar sa scoateti din alimentatie sau sa adaugati in ea diverse alimente.

Dar doar asta e scopul unei diete sanatoase? Mai ajuta la ceva?

O alimentatie sanatoasa reduce riscul de aparitie al anumitor boli. Multi nutritionisti recomanda o dieta bogata in fructe, legume, cereale si lactate degresate pentru evitarea bolilor. De asemenea, se recomanda atentie acordata numarului de calorii consumate, pentru a reduce riscul aparitiei obezitatii. De asemenea, se recomanda limitarea consumului de alcool si a produselor cu un continut mare de sare, grasimi saturate, zahar si colesterol. Acestea nu trebuie eliminate total, dar cantitatea in care sunt consumate trebuie redusa. Nutritionistii recomanda consultarea unui medic, astfel incat sa va modificati alimentatia intr-o modalitate optima pentru organismul dumneavoastra.

Ok, o alimentatie sanatoasa va ajuta semnificativ. Dar unde isi are sportul rolul intr-un stil de viata sanatos?

Asocierea unui regim de viata activ cu o o dieta sanatoasa va imbunatati si mai mult starea de sanatate. Exercitiile zilnice regulate reduc semnificativ riscul aparitiei bolilor cardiace, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a obezitatii, a diabetului de tip 2, a depresiei, a anxietatii si a cancerului de san, colon si al sistemului reproductiv feminin.

Asa ca ce mai asteptati? Consultati-va medicul, incepeti o dieta mai sanatoasa si hai la sport!

Distribuie daca ti-a plăcut...

Leave a Reply